neděle 20. ledna 2013

Hudebně-herní slovník: Písmeno S

SAVE je výraz, který se používá pro situace, kdy hráč právě hrající na podložce (platformě) svou šipku nepotvrdí, ale odehraje ji za něj soused, Freestyle partner nebo přihlížející hráč.

SHUFFLE je mód, který zpestřuje klasické hraní tím, že náhodně pozmění všechny taneční kroky dané skladby. Existuje osm různých scénářů, podle kterých je otáčí a nahrazuje, nicméně výběr toho správného nemáme šanci ovlivnit a hraní té samé skladby (na tu samou obtížnost) může být pokaždé jiné.

SINGLE je hra pro jednoho hráče na jedné 4 nebo 5ti panelové podložce (platformě).

SKIN - je anglický výraz pro téma - vzhled taneční hry, který může být změněn.

SLIDE je způsob hraní, při kterém chodidlo z podložky nezvedáte, ale plynule přesouváte z jednoho panelu na druhý, což je možné hlavně při hře bez bot a na měkkých tanečních podložkách (“softpadech”). Hraní bez bot na hardpadech a platformách rozhodně nedoporučujeme., panely bývají spojené ostrými šrouby.

SOLO je hra pro jednoho hráče na jedné 6ti panelové taneční podložce (platformě), kde se kromě klasických čtyř směrů počítá ještě pravý a levý horní roh. Pozor, některé podložky tyto panely aktivní nemají a spousty skladeb tento mód nepodporují.

SOFTPAD je taneční podložka vyrobená z měkkých materiálů (pěna, PVC, guma apod.) vhodná pro začátečníky a pokročilé hráče. Sofpady jsou levné, skladné (dají se lehce složit a přenést), šetří klouby a tlumí nárazy, ale méně vydrží a při náročných skladbách se mohou pohybovat po podložce, pokud nejsou opatřeny protiskluzovou vrstvou. Více informací najdete na této stránce.

SONG je anglický výraz pro skladbu nebo písničku.

SONG PACK je výraz používaný pro balík (“pack”) několika skladeb najednou, které si můžete stáhnout a připojit ke své oblíbené taneční hře, pokud to dovoluje. Více se dozvíte zde.

SPEED, SPEED MODE, SPEED MODIFIERS. Speed je anglický výraz pro rychlost s jakou se pohybují hudební značky od kraje obrazovky směrem k targetům (v tanečních hrách jsou to čtyři statické stříbrné šipky, standartně umístěné v horní části obrazovky) a úzce souvisí také s pojmem BPM (písmeno B, BPM). Tato rychlost může být v drtivé většině her násobena (zvyšována) modifikátory a usnadňuje tak “čtení” jednotlivých značek, protože čím je rychlost vyšší, tím větší jsou mezery mezi nimi. Hodnoty x1 až x6 násobí rychlost přesně tak jak ukazují, C před číslem znamená, že rychlost zůstane konstantní, i když je originální BPM skladby proměnlivé. Používání modifikátorů rychlosti je dovolené a dokonce doporučované, každý by si měl vyzkoušet, jaký násobek je pro něj nejvhodnější.

SPIN je anglický výraz pro otočku na jedné noze o celých 360 stupňů.

STANDARD označuje střední obtížnost skladeb v tanečních hrách, která je vhodná pro pokročilé. Neobsahuje žádné výrazně složité ani fyzicky náročné kombinace kroků, ale přináší sebou modré šipky osminky (někdy také mezi hráči nesprávně označované jako půlky), jejichž zvládnutí je klíčové pro jakékoliv další hraní. Pohybuje se od úrovně 4 do 9 a bývá označována červenou (DDR), žlutou (ITG, Everstep) nebo oranžovou barvou (PIU). Alternativou je označení Medium (ITG) nebo Hard (PIU).

STEPMANIA je aplikace pro PC, která vznikla jako simulátor klasické taneční hry Dance Dance Revolution. Najdete ji v mnoha verzích pro Windows i Linux, pro domácí hraní i hraní přes Internet a je volně šiřitelná, takže ke stažení zdarma a snadno modifikovatelná (jen ji nesmíte za účelem zisku prodávat dál). Bohužel v základu neobsahuje žádné skladby, ty se musí dodatečně stáhnout, a protože takto získané songy často neobsahují obtížnosti vhodné pro začátečníky, doporučujeme hru spíše pokročilým hráčům. Stepmania je neuvěřitelně snadno přizpůsobitelná, můžete si vybrat z desítek hotových témat (skins), vzhledů šipek (noteskins), zvuků, videí i pozadí a pokud si na to troufnete, můžete si vyrobit téma vlastní, vše je dovoleno. Více o hře najdete zde.

STEPCHART je obrázek se všemi tanečními kroky zvolené skladby, který se používá ve chvílích kdy máte problémy se “čtením” určitých pasáží skladeb nebo pro Freestyle, což je zvláštní technika hraní 4 nebo 5ti panelových her, při které jste většinu skladby otočeni k obrazovce bokem nebo zády a potvrzujete hudební značky z paměti nějakým vtipným nebo netradičním způsobem (kolenem, lokty, vzepřením se na na rukách, skákáním přes bar, z otoček, kutálením se přes platformu apod.) Exsitují webové stránky, které Vám zobrazí stepchart na přání, stačí jen dopředu vědět název skladby a obtížnost, kterou hledáte - zkuste DDR Freak nebo Bemanistyle.com. Více se dozvíte zde.

STREAM je anglický výraz používaný pro dlouhé pasáže tanečních kroků, které musí být odehrány bez přestávky a často za vysokého BPM.

SUDDEN je mód zpestřující klasické hraní tím, že odkrývá šipky až těsně před targety (čtyřmi statickými šipkami standartně umístěnými v horní části obrazovky), což vyžaduje buď velmi dobrý postřeh nebo při nižších rychlostech dobrý smysl pro rytmus, protože reakční doba pro potvrzení je velmi krátká.

SURVIVAL je herní mód z taneční hry ITG 2, ve kterém hráč závodí s časem. Na začátku skladby dostane pouze pár vteřin pro potvrzení několika prvních šipek, ale další čas už si musí zasloužit svým přesným hraním sám. Za každou správně potvrzenou značku dostane +0.2 sec, za každou nepotvrzenou se čas odečítá. Po odečtení veškerého času hra končí.


Žádné komentáře:

Okomentovat