sobota 12. ledna 2013

Běh na čas nebo hodina tanečních her?

Mnoho škol a institucí volného času dnes bojuje proti obezitě dětí, která narůstá obludných rozměrů. Nebudeme tu rozebírat proč, takových článků jsou plné noviny i televize, ale víte, že se proti ní dá bojovat i tanečními hrami?


Konami zveřejnilo svůj nový program s názvem "Exergame", který nahrazuje nudné hodiny běhání na oválech za taneční hry, které jsou pro děti v mnoha ohledech hodnotnější, než kolečka na čas. Pilot projektu s klasickou verzí taneční hry DDR pod názvem "Classrom Editon" je spuštěný ve třech amerických základních školách na Floridě, Texasu a Georgii, ale doufáme, že se k nim brzy přidají další, protože začíná sklízet první výsledky a pozitivní ohlasy dětí i dospělých vyučujících.


 
Tenhle nápad vyměnit nějakou tu hodinu klasického tělocviku za hudebně-taneční hry není nový, ve světě jsou školy, které to zkoušely už před šesti lety, nicméně u nás to bude ještě chvilku trvat, než se učitelé vymaní z klasických tabulkových konceptů a zkusí s dětmi i to, co se dělat nemusí. Je dokázáno, že taneční hry plnohodnotně nahrazují aerobní cvičení, zlepšují postřech a cvičí smysl pro rytmus - a to všechno zároveň. Koncept klasického tělocviku rozhodně nahradit nemohou, ale dnes už smí hrát až 48 dětí najednou (což zaměstná celou třídu), tak proč to třeba jednou za měsíc nezkusit? Uvidíte, že na tyhle hodiny žádné omluvenky nebudou :o)


Exergaming je oficiální název pro aktivity, které plnohodnotně nahrazují klasické cvičení a více se o něm můžete dočíst třeba na wiki (jen bohužel zatím pouze anglicky). Pokud hledáte důkazy, tady je několik dalších (anglických) studií na stejné téma:


Otázka pro všechny, co ještě studují: Jak by se Vám líbílo mít na škole místo tělocviku občas také taneční hry?

Zdroj obrázků: Konami

Žádné komentáře:

Okomentovat