sobota 23. června 2012

Hudebně-herní slovník - Písmeno M

MACHINE DANCE je oficiální název pro všechny druhy tanečních her. Pod tímto názvem jsou v některých zemích dokonce registrovány jako sport.

MAGIC DANCE je jeden z možných módů tanečních her DDR nebo Stepmania, kde hrají dva hráči proti sobě a přesným hraním aktivují nejrůznější modifikátory jako je speed (rychlost), hidden (schované targety), twist (rotující značky) nebo Alternate (rozdělené targety). Ekvivalent je ”Battle” (viz písmeno B, sekce Battle).

MANIAC Je označení obtížosti věnované zkušenějším hráčům hry DDR. Obtížnost se pohybuje mezi čísly 6 - 9 a při hraní můžete narazit na šestnáctinky, ruce, náročné streamy (dlouhé pasáže šipek bez přestávky), značky mimo rozpoznatelný rytmus, mnoho skoků a crossoverů (viz písmeno C, sekce crossover). Ekvivalent je Hard (ITG) nebo Crazy (PIU).

MARATHON nebo také jinými slovy NONSTOP MODE a NONSTOP COURSES se objevují v taneční hře DDR nebo Stepmania a znamenají v podstatě nekonečné hraní skladeb bez přestávky. Některé kurzy obsahují 3 - 5 písniček, některé 20, některé zpestřují hraní módy a některá témata pro Stepmanii opravdu nabízí nekonečné hraní všech skladeb které máte k dispozici až do chvíle, než hru sami nevypnete. Stačí jen zvolit počáteční úroveň obtížnosti.

MARVELOUS je hodnocení přesnosti značek (šipek), které si můžete zapnout ve hře DDR nebo Stepmania. Je to to nejlepší, co můžete získat - přidává body, zvyšuje combo (viz písmeno C, sekce Combo), doplňuje hráčův  “lifebar” a znamená bezchybně potvrzenou značku. Bezchybné hraní vede k hodnocení pomocí hvězdiček, více viz Tahák pro začátečníky.

METAL DANCE PAD je hardpad vyrobený částečně nebo úplně z kovu nebo nerezové oceli (viz písmeno H, sekce hardpad).

MINE je anglický výraz pro minu, což je specielní kulatá značka, které se musíte při hraní vyhnout, protože život ubírá. Pokud se skrývá mezi značkami ve skoku, stačí vyskočit trochu výše, pokud se schovává uprostřed dlouhého streamu, bezpečně se schováte jen na střed. V hernách můžete narazit na výraz “Sticky mines” - “lepivé miny”, což jsou miny umístěné tak blízko ostatních značek, že je obtížné se jim vyhnout. Mohou se dotýkat, mohou značku částečně překrývat.

MINI je další z módů taneční hry ITG, ztěžující klasické hraní tím, že zmenšuje targety (čtyři statické šipky v horní části obrazovky) na 60% jejich obvyklé velikosti. Celková plocha je menší, hraní na přesnost je těžší.

MIRROR je jeden klasických módů, který se často používá při nevážně míněných turnajích. Otáčí značky (šipky) hráče tak, jako by byly odrazem ve skle a prohazuje levé za pravé a pravé za levé. Tento mód existuje téměř ve všech tanečních hrách a prakticky znemožňuje “opisování”, čtení značek z obrazovky sousedního hráče. .

MISS je hodnocení přesnosti značek (šipek), které se objevuje bez ekvivalentů téměř ve všech tanečních hrách. Je negativní - ruší combo, nepřidává body, ubírá hráčův “lifebar” a znamená nepotvrzenou značku. Více viz Tahák pro začátečníky.

MODS, MODIFICATORS jsou anglické výrazy pro módy, které nám zpestřují, ztěžují nebo zlehčují klasické hraní tím, že mění rychlost značek, schovávají je, rozhazují po obrazovce, mění jejich perspektivu nebo vzhled apod. Každá hra má své, které se navíc mezi seobou dají libovolně kombinovat a které (až na rychlost) bývají v turnajích zakázané.

MULTIPLAYER je specifická varianta tanečních her, umožnující zapojení šesti a více hráčů najednou.

MUNGYODANCE je freewarová taneční hra pro PC původem z Kanady, která je určena pro jednoho hráče. Spousta písniček vznikla jako parodie na ITG a své protějšky připomínají jak rytmem, tak grafikou na pozadí - jsou zde skladby jako June (oproti July v ITG), Winter ~Speedy Mix~ (Summer ~Speedy Mix), Forget September (Remember December) nebo Xhosa (Xuxa). Každá taneční značka (šipka) je hodnocena jako hit (úspešné potvrzení) nebo miss (neúspěšné potvrzení), což postupně odradilo všechny zkušenější hráče, protože nemá smysl hrát na přesnost, na druhou stranu skladby uvnitř jsou nové a zajímavé. Více informací najdete zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat