úterý 11. října 2011

Jak se hraje ReRave

ReRave je hudební hra firmy Step Evolution kompletně v angličtině, určená pro přístroje s dotykovým displejem, která se velmi podobá projektu osu! jak principem, tak i hodnocením, jen je dostupná zatím pouze pro výrobky firmy Apple s operačním systémem iOS a je placená. V přípravě je už ale taky verze pro systém Android. Pokud tedy máte iPad nebo iPhone, účet na Apple App Store a tři eura navíc, můžete si hru stáhnout a začít hrát doslova během několika minut. Základní pack obsahuje pouze tři songy, nicméně celkem pohodlně získáte další přímo z download centra a některé jsou dokonce nabízené zdarma.


Každý song má tři obtížnosti navíc ještě doplněné číslem pro lepší představu o tom, co Vás uvnitř čeká a můžete si vybrat z úrovní Easy, Hard nebo Master. Pokud necháte položený prst na zvolené skladbě trochu déle, dozvíte se také kolik speciálních prvků Vás čeká, jak je song populární nebo jakého je žánru a kolik hráčů už si jej zahrálo.


Když už jsme u herních prvků, zkusím je popsat trošku víc. Většinou jde o kulaté značky s malou ikonkou trojúhelníku nad sebou, jejichž střed se pohybuje v rytmu skladby a v momentě kdy se natočí směrem k trojúhelníčku, musí být odpovídajícím způsobem potvrzené. Mě osobně ty značky strašně připomínají symbol “power off”, posuďte sami:

načky se dělí na Tap notes, Omni taps, Holds a Follows. Taps jsou obyčejné kruhové značky různých barev podle beatu, které stačí potvrdit dotykem. Follows musíte chytit a provést určitou vykreslenou trasou s „kontrolními body“ , holds se musí držet po určitý časový úsek (často jednu celou otáčku o 180 stupňů) a Omni taps jsou skupiny několika značek, které musíte potvrdit všechny najednou. Na žádné bonusové značky jsem během svého hraní zatím nenarazila, ale tím nechci přísahat, že žádné nejsou.

Jako u jiných hudebních her, i tady musíte při hraní dávat pozor na svůj „life bar“ a na konci songu dostanete výsledné hodnocení s písmenkem, procenty i číselným score, které lze uploadnout přímo na server a porovnat s ostatními hráči. Obrazovka s výsledky dokonce obsahuje jednoduchý graf znázorňující jak jste na tom s vystižením toho správného okamžiku pro potvrzení značky nebo jakého levelu jste dosáhli. Kromě levelu, který napoví jak moc hru hrajete a hodnocení, které řekne jak dobře hrajete, můžete dostat celkem 118 různých medailí za nejrůznější dovednosti. Nebojte, každá dovednost má čtyři, od modré přes bronzovou až po zlatou, ale i tak je to docela hodně motivace pro neustálé hraní těch několika songů dokola a pokud mají songy nějaké módy, tak jsem je zatím neobjevila.


Celkové shrnutí: Hra osu! je podle mě daleko propracovanější, ale za standardních podmínek jde hrát pouze na PC a s myší, což se občas zvrhne jen v hloupé klikání na čas. Pokud pro svůj iPad nebo iPhone zatím nemáte žádnou hudební hru (a nepočítám TapTap Dance), pokud jste extrémně soutěživí a chcete svítit na předních příčkách on-line žebříčků nebo pokud chcete prostě vyzkoušet něco nového, tak tři eura za patnáct songů a několik týdnů zábavy zase nejsou tak špatná investice. ReRave má pěknou grafiku, na iPadu běží svižně bez trhaných záseků, zvuku nemám co vytknout a z nabízených žánrů si vybere každý, i když celkově je tu písniček velmi málo. Pokud Vás zajímá, jestli můžete narazit na songy notoricky známé z jiných hudebních her, tak odpověď zní ano, můžete si zahrát Queen of Light, Be Alive nebo skladby od Oscillatora X.

2 komentáře:

Srandista řekl(a)...

Druhá strana mince:

Vďaka molík som dostal možnost ReRave vyskúšať a ako človek nedotknutý hraním osu! na PC by som rád vyjadril svoj názor na hru.

Čo sa týka opisu hry a jej princípov, nemám čo dodať, všetko je tak, ako tu už bolo popísané, ale na samotnú hrateľnosť mám odlišný názor. Hra ma od prvého vyskúšania naozaj chytila a vďaka ohodnoteniu za každým songom a obdržiavaným medailám som si opäť zaspomínal, aké to pri nejakej hre je zostávať s tvrdením “ešte prejdem jeden song a vypnem to”, poprípade “už len vylepším si skóre na tomto songu a vypnem to”. Hra mi prišla ohromne návyková, a to je to, o čo pri hre ide. Ako som spomínal vyššie, pretože som osu! vlastne nikdy nehral, neviem porovnať, aký je rozdiel medzi prepracovanosťou oboch hier, a možno aj preto ma ReRave zaujal a zapačil sa mi viac ako molík.

Na záver spomeniel snáď už len jednu vec, ktorú už molík čiastočne načrtla. Ako mnohé iné dnešné hry prichádza ReRave s DLC modelom, kedy si základnú hru kupujete len s minimom songov (ale tiež za minimálnu cenu), ďalšie si ale môžete zakúpiť, opať za minulálnu sumu. Dopredu navyše viete, aké songy kupujete, a môžete si tak vybrať, o aké budete mať záujem a ktoré si zakúpite, a naopak, ktoré necháte v Store nedotknuté. Myslím, že práve táto cesta je pre hry na mobiloch tá správna, pretože ľudia stále nie sú zvyknutý platiť za hry na telefóny rovnaké peniaze ako na PC, a takto navyše, ako som už spomínal navyše dostávajú ľudia možnosť voľby, čo si kúpiť a čo naopak nie.

Za seba môžem zakúpenie ReRavu iba doporučiť a sám sa už nemôžem dočkať, kedy hra konečne zavíta aj medzi majiteľov telefónov s operačným systémom Android, po čom si ju okamžite zakúpim.

Centime řekl(a)...

ReRave jsem měla možnost vyzkoušet si na iPadu a první věc, co mě napadla bylo, že si moc neumím představit hrát to na něčem menším, ale o tom se ráda nechám přesvědčit. Na hře mi hodně vadila příliš velká velikost značek a myslím, že by nebylo na škodu, aby se dala změnit. To že se značky překrývají dost komplikuje přehlednost při hraní.
Měla jsem možnost zahrát si také Osu!, které je podle mě přehlednější, na druhou stranu nevypadá zase tak "cool" a hlavně hrát ho s myší je docela opruz. Já osobně jsem zkoušela hrát Osu! na PC s tabletem a stylusem, což je o něco příjemnější, ovšem než si na to člověk zvykne, je to docela neohrabané.
Nejvíc by se mi asi líbila taková kompilace vlastností ReRave a Osu!
Doufám hlavně, že se dočkáme také taneční hry na principu ReRave - http://www.youtube.com/watch?v=UVsONM7L7DE

Okomentovat