středa 14. září 2011

Prehliadka minulých a súčasných cabinetov - 2. časť

Ako som minulý týždeň v 1. časti článku spomínal, tento krát sa pozrieme na kórejského vyrobcu Andamiro, ktorého väčšinou poznáme práve vďaka ich 5 panelovej tanečnej sérii Pump It Up.


V výrobe cabinetov má Andamiro veľmi dlhú povesť a má na svedomí pravdepodobne najviac druhov cabinetov, na ktorých bežia tanečné hry.


Ako prvý model vydalo Adnamiro SD cabinet. Tento typ kabinetu bol veľmi podobný pôvodnému DDR cabinetu, samozrejme s iným rozložením šipiek na platforme.



Po ňom nasledovala prvá verzia SX cabu. Tento bol unikátny v tom, že mal iba jeden hlavý reproduktor v strede, na rozdiel od obvyklých 2 po oboch stranách. Tento typ sa neskôr dočkal novej verzie, už s klasickým počtom reproduktorov.



Ďalší v poradí bol DX cabinet, opäť ďalší unikát od Andamira. Tento cabinet mal totiž OBROVSKÚ 51" obrazovku (vo veľkosti sa nechytá ani najnovší TX cabinet), ktorú zabezpečoval projektor. Toto riešenie bolo veľmi neobvyklé, a vďaka svojej veľkosti a nákladoch na opravu sa veľmi nepresadilo.



Po tomto neobvyklom odbočení sa Andamiro vrátilo na Zem a vytvorilo podľa mnohých najlepší cabinet, s označením GX. Táto verzia mala klasický, 33“ palcový CRT monitor a okrem rozloženia šipiek na platforme a iného uchytenia barov bola identická so spomínanou ITG2 arkádou. S týmto typom cabinetu mám pomerne dosť skúseností a musím na ňom vyzdvyhnúť hlavne obrazovku, ktorá už z princípu nemá žiadne lagy a tiež kompaktnosť arkády a jej ľahkú a jednoduchú premiestnitelnosť.



Ako ďalší evolučný krok bol vyrobený FX cabinet. Tento mal krásnu 42“ plazmovú obrazovku a bol použitý v dvoch odlišných vetvách Pump It Up produktov. S týmto cabentom som mal tiež čo dočinenia, a tak môžem zhodnotiť jej vlastnosti. Obrazovka je síce obrovská a krásna, bohužiaľ však vďaka jej typu má problém s lagmi, ktoré musia byť korigované v samotnej hre, a minimálne z počiatku toto Andamiru moc nešlo. Navyše vďaka jeho nevyváženiu (cabinet je hornej polovici vďaka obrazovke veľmi široký, v spodnej zasa úzky, celý cabinet je navyše dosť tenký) sa s cabinetom horšie manipuluje. FX cabinet sa používal ako pre klasickú Pump It Up líniu Andamira (NX, NX2, NXA a pod.)...



...tak aj pre novú, ktorú vyvíjali bývalí ľudia z Roxoru (Pro, Pro 2).



Vzhľadom na to, že tento nový druh cabinetu bol oproti predošlým, vďaka použitému vybaveniu pomerne drahý, sa Andamiro odhodlalo k oprášeniu SX cabinetu, ktorý ako jeho verziu 2 ponúkali ako lacnejšiu alternatívu práve k FX cabinetu. Táto verzia sa v mnohom podobala GX cabinetu, mala aj 2 reproduktory, akurát mala menší monitor.



A práve nedávno, spoločne s uvedením najnovšej verzie Pump It Up Fiesta EX, Andamiro uviedlo nové verzie svojich cabinetov, zvané CX a TX. Tieto verzie sa v mnohom (podľa mňa ale nepochopiteľne) podobajú práve na poslednú verziu cabinetu od Konami a teda mi neprídu tak vizuálne atraktívne. Ich hlavným rozdielom je veľkosť obrazovky, v prípade CX sa jedná o 42", zato TX má až 50".




Týmto sa na teraz končí tento prehľad histórie rôznych cabinetov, od rôznych spoločností, a v prípade, že by niektorý z výrobcov vydal nejaký nový cabinet, určite sa o ňom na tomto blogu dozviete :)

Už ste si nejakú či už 4 alebo 5 panelovú arkádu vyskúšali? Ktorá sa Vám páčila najviac? Napadá Vás niečo, čo by ste na nej zmenili, poprípade dačo, čo by ste radi vyzdvyhli a pochválili? Vyjadrite sa v komentároch :)

3 komentáře:

Xsoft řekl(a)...

Zkusil jsem si ted PIU EXko na CXku a nadhera. Ale hlavne kvuli skvele fungujicim padum. Bez nich muze byt displej sebelepsi a nic ze hry nebude.

Srandista řekl(a)...

Ano, to je pravda. V tomto clanku som sa ale venoval vyhradne cabinetom, platformam sa pred nejakym casom venovala (a mozem povedat, ze este aj venovat bude) Centime.

Kazdopadne, ani samotny cabinet a v tomto pripade jeho obrazovky by som nepodcenoval, lebo prave vdaka lagom som bol pri prvych par stretnutiach s NX2 uplne vykolajeny. Pocul som, ze Andamiro sa s tytmo problemom v dalsich vydaniach uz popasovalo, tak uvidim, ja viem na isto to, ze byvali Roxoraci to zvladli hned na prvy pokus :)

Centime řekl(a)...

Xsoft: A jinak se ti novy Andamiro cab libi? Ja jsem ho jeste nevidela nazivo, ale zatim mi podle obrazku prijde jako celkem nudna krabice oproti FXku.

Okomentovat